Kennisbank
Scheiden en een koopwoning: wat nu?
Je eigen huis is vaak de plek waar je je al jarenlang thuis voelt, maar als jij en je partner gaan scheiden verandert je woonsituatie. In de meeste gevallen zal één van jullie de koopwoning moeten verlaten. Dit roept vragen op over hoe je de woning moet verdelen. Is het mogelijk om in het koophuis te blijven wonen, en zo ja, hoe moet je je ex-partner uitkopen? In dit artikel leggen we uit wat de opties zijn als jullie uit elkaar gaan en nemen we je mee in de belangrijkste stappen.
Scheiden is al vervelend genoeg, zeker als er ook nog het een en ander geregeld moet worden, om te beginnen bij het koophuis. Voor jullie koopwoning zijn er verschillende opties mogelijk:
Verkopen en de opbrengst delen
De opbrengst van de woning gebruik je eerst om de hypotheek af te lossen. Het bedrag dat vervolgens overblijft, wordt gelijkmatig verdeeld over jullie beiden. Het kan gebeuren dat de hypotheek nog niet volledig is afgelost na het verkopen van het huis. In dit geval zijn jij en je partner allebei nog aansprakelijk voor de restschuld van de hypotheek.
Eén partner koopt de ander uit
Dit wil zeggen dat je de helft van de over- of onderwaarde van het huis zult moeten betalen aan je partner. Eventuele schulden worden bij een scheiding ook verdeeld, waaronder dus de hypotheek. Deze hypotheekschuld kun je aftrekken van de getaxeerde waarde. De helft van wat er van de waarde overblijft is het bedrag dat je vervolgens aan je partner verschuldigd bent om hem of haar uit te kopen.
Gezamenlijk eigenaar blijven
In sommige gevallen besluiten mensen gezamenlijk eigenaar te blijven van de woning. Hierbij gaat het vaak om ouders die het huis gaan delen voor co-ouderschap, waarbij de kinderen afwisselend bij beide ouders wonen. Dit kan voor lange of korte duur zijn, bijvoorbeeld om de tijd te overbruggen die nodig is om een andere woning of baan te vinden.
Taxeren: de eerste stap naar een eerlijke verdeling
Welke woonoplossing jullie ook kiezen, het is van cruciaal belang om eerst te weten wat het gezamenlijke koophuis waard is. Een professionele taxateur heeft uitgebreide ervaring in het beoordelen van onroerend goed en helpt je bij het verkrijgen van een nauwkeurige waardebepaling. Onze taxateurs helpen jullie graag verder met een taxatierapport, zodat jullie precies weten wat de koopwoning waard is.
Verkoopbegeleiding: voor een maximale opbrengst
Als jullie besluiten om de woning te verkopen, staan wij voor je klaar om je van A tot Z te begeleiden. Ons doel is om de verkoop zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat jullie je kunnen richten op het opbouwen van een nieuw leven. We helpen je bij het bepalen van een passende verkoopstrategie, het aantrekken van potentiële kopers en het onderhandelen over de beste voorwaarden.
Aankoopbegeleiding: een nieuw begin
Als je na de scheiding op zoek bent naar een nieuwe koopwoning, is het de taak van de aankoopmakelaar om goed te luisteren naar je eisen en wensen ten aanzien van je nieuwe thuis. Je behoeften zullen nu immers veranderd zijn en het vinden van een passende woning bij je nieuwe situatie kan een uitdaging zijn. Door het uitgebreide netwerk van Olsthoorn Makelaars weten wij als eerste welke nieuwe woningen er op de markt komen. Bovendien kun je bouwen op een onpartijdige adviseur bij het bepalen van het juiste bod en de biedingsstrategie. Dat scheelt veel tijd en spanning, wat extra belangrijk is in deze situatie.
Extra hulp bij uit elkaar gaan
Heb je behoefte aan mediation of kun je hulp gebruiken om het toekomstige financiële plaatje nauwkeurig in beeld te krijgen? Dan brengen we je graag in contact met één van onze samenwerkingspartners. Stap voor stap vinden we een passende oplossing om de overgang naar een nieuw thuis zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen.