Terug

Kennisbank

Stap 6: De woning is verkocht

24 september 2024

Koopovereenstemming

Wanneer een bod geaccepteerd is, stellen we de koopovereenkomst op. Deze overeenkomst legt alle afspraken tussen verkoper en koper vast en wordt door beide partijen ondertekend. Na ondertekening van de koopovereenkomst door beide partijen, heeft de koper wettelijk recht op drie dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden af te zien van de koop.

Verkocht of verkocht onder voorbehoud

Na de drie dagen wettelijke bedenktijd, is de woning verkocht onder voorbehoud OF verkocht. Het verschil? In de koopovereenkomst is vastgelegd of er sprake is van ontbindende voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering zijn, waarbij de koper binnen een bepaalde termijn de financiering voor de woning moet rondkrijgen. Lukt dit niet, dan kan de koop ontbonden worden. Ook kan de verkoop onder voorbehoud zijn van een bouwkundige keuring. Als uit deze keuring ernstige gebreken blijken, kan de koper afzien van de koop. Is het termijn van deze voorbehouden verstreken? Dan is de woning definitief verkocht.

Is er geen sprake van ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst? Dan is de woning direct definitief verkocht.

Inspectie van de woning

Voor de officiële overdrachtsdatum, voeren we een eindinspectie uit met de koper in de woning. Het doel van de woninginspectie is om te controleren of de woning zich nog in dezelfde staat bevindt als bij het tekenen van de koopovereenkomst. Het biedt de koper de gelegenheid om eventuele gebreken of veranderingen vast te stellen voordat de overdracht plaatsvindt.

Overdracht bij de notaris
De notaris regelt de officiële overdracht van de woning. Zijn er meerdere erfgenamen? Wanneer de woning is verkocht, wordt de verkoopopbrengst verdeeld onder de erfgenamen. Het geld wordt eerst door de notaris ontvangen. De notaris zorgt vervolgens voor de verdeling van het bedrag, door het rechtstreeks over te maken naar elke erfgenaam afzonderlijk van voor zijn of haar aandeel of naar één rekening ten name van "de erven van" de overledene (meestal de bankrekening van de overledene. Het is verstandig om van tevoren alvast na te denken over welke optie voor jullie het beste werkt.

Iedereen die volgens de Verklaring van Erfrecht moet tekenen voor de verkoop van de woning, moet in principe aanwezig zijn bij de notaris. Dit kan echter ook geregeld worden via een volmacht. Door hier op tijd over na te denken en de volmacht te organiseren, voorkom je last-minute stress.

We staan voor je klaar

Dit uitgebreide stappenplan biedt een helder overzicht van de te nemen stappen bij de verkoop van een huis uit nalatenschap. We begrijpen dat dit een intensieve periode is en staan klaar om je bij elke stap te ondersteunen en te adviseren. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijke begeleiding.