Terug

Post

Stap 4: Succesvol een huis kopen? Zorg voor een aantrekkelijk bod!

13 oktober 2022

Stappenplan: zorg voor een aantrekkelijk bod

De stap zetten naar een nieuw thuis kan veel vragen oproepen. Waar begin je en wat moet je allemaal doen? Gert-Jan Olsthoorn van Olsthoorn Makelaars, vertelt je er meer over in deze serie blogs, en geeft je een handig stappenplan met daarin 5 tips om jouw kans op een succesvolle aankoop te vergroten.

Je wilt een bod uitbrengen; hoe krijg je een streepje voor?

Tijdens het bezichtigen voel je waarschijnlijk al of je wilt gaan bieden op de woning of niet. Als dit het geval is, kun je nog wat aanvullende vragen stellen aan de makelaar; zijn er veel bezichtigingen ingepland? Zijn er wellicht al biedingen? En wat verwacht de makelaar er zelf van? Vraag ook of de makelaar een inschrijving gaat starten, of dat je ‘gewoon’ kunt bieden. Bij veel animo zal er hoogstwaarschijnlijk een inschrijving georganiseerd worden, waarbij je te maken hebt met veel concurrentie.

Wat is het verschil tussen een inschrijving en bieden op de reguliere manier?

Het verschil tussen deze twee manieren van bieden, is dat je met een gewoon bod een onderhandelingstraject ingaat. In dit geval zorg je dat jouw bod qua hoogte en voorwaarden zo goed is, dat je de concurrentie nu al achter je laat en er niet later alsnog een inschrijving gestart wordt.

Bij een inschrijving kan iedereen voor een bepaalde datum en tijdstip een eenmalig voorstel doen. Dit gebeurt doorgaans schriftelijk, per mail. Ook nu kun je je kansen vergroten ten opzichte van die van andere bieders. Bied direct het eindbedrag wat je maximaal wilt betalen. Zo hoef je nooit spijt te krijgen als je later hoort dat je er net naast zat, terwijl je eigenlijk wel bereid was om nog iets meer te betalen. In deze markt is het overigens wel aannemelijk dat je meer gaat bieden dan dat de woning ‘rekenkundig’ waard is.

Hoe bepaal je wat voor bedrag je gaat bieden?

Twijfel je of de vraagprijs hoog of juist laag is? En weet je daardoor niet of het verstandig is om boven of onder deze prijs te bieden? Raadpleeg een makelaar! Om een indicatie van de woningwaarde te krijgen, kun je ook het adres invullen bij de gratis waardecheck op onze site.

Wanneer heb je het sterkste bod?

De meeste mensen hebben een voorbehoud van financiering nodig. Bij je bieding geef je aan welk deel van het bedrag je gaat financieren, en voor welk deel je eigen vermogen aanspreekt (bijvoorbeeld overwaarde, hulp van ouders of spaargeld). Hoe lager het voorbehoud van financiering is, hoe groter de kans is dat een verkoper voor jou kiest, omdat het risico dat de verkoop uiteindelijk niet doorgaat dan kleiner is. Een bod uitbrengen zonder voorbehoud is het allersterkste, maar doe dit alleen in overleg met jouw hypotheekadviseur. Om het bod nog meer kracht bij te zetten, kun je een document van de hypotheekadviseur toevoegen, waarin staat dat hij verwacht dat jij het geboden bedrag zonder problemen kunt financieren. Ook dit zorgt ervoor dat je bij een verkoper een streepje voor hebt, en het toont aan dat je goed beslagen ten ijs komt.

Je hoort wel eens dat mensen een persoonlijke brief schrijven aan de verkopers. Heeft dat echt zin?

Sommige verkopers gaan voor de hoogste prijs en de beste voorwaarden. Maar aangezien een huis meer is dan alleen een stapel stenen en het voor de verkopers ook een emotioneel component bevat, zijn er ook veel mensen gevoelig voor een persoonlijke noot bij het voorstel. Open dus je laptop en schrijf een verhaal over jezelf. Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan, wat doe je in het dagelijks leven? En vooral, waarom vinden jullie dit zo’n leuk huis? Wie weet heb je een gitaar zien staan tijdens de bezichtiging en maak je zelf ook muziek; benoem de overeenkomsten en schets een plaatje hoe je straks nieuwe herinneringen gaat creëren in de woning die hen zo dierbaar is. Voeg een foto toe en maak er een mooi geheel van. Dit kan net het verschil maken.

Wat is jouw ultieme anti-stress tip voor zoekers op dit moment?

Door ons stappenplan te volgen zorg je voor een goede voorbereiding. Je weet dan dat je niets over het hoofd ziet en dat je je uiterste best hebt gedaan. Je hebt je kansen daardoor flink vergroot. Wil het hierna nog steeds niet lukken? Overweeg dan een aankoopmakelaar in te schakelen, die is hier dagelijks mee bezig. Met een objectieve en deskundige blik kijkt een aankoopmakelaar met je mee en kan je adviseren over een passende strategie.