Terug

Post

Als starter je eerste huis kopen? We helpen je stap voor stap!

21 september 2023

Het moment dat je de sleutel van je allereerste huis in handen hebt, is fantastisch. Het avontuur van een nieuwe plek en de vrijheid om te doen wat je wilt met je eigen ruimte. Maar voordat je die sleutel krijgt, wacht er een reis vol uitzoekwerk, keuzes en beslissingen. Voor alle enthousiaste starters die op het punt staan om de woningmarkt te betreden: we staan voor je klaar bij het hele proces. Het begint met deze handige tips!

Tip 1: Ken je financiële mogelijkheden.

Als starter op de woningmarkt moet je weten wat je budget is. Een hypotheekadviseur maakt dit inzichtelijk. Misschien is er wel meer mogelijk dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat de hypotheekmogelijkheden ruimer zijn bij een kluswoning? Ook zijn er bijvoorbeeld in de gemeente Westland regelingen om een koopwoning bereikbaar te maken voor Westlandse starters. En ben je jonger dan 35 jaar en koop je een woning met een waarde van maximaal € 440.000,-? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de startersvrijstelling en betaal je geen overdrachtsbelasting.  

We horen je bijna denken: maar je kunt toch ook gewoon online je maximale hypotheek berekenen? Een persoonlijk adviesgesprek met een hypotheekadviseur kan hele andere resultaten opleveren dan een snelle check op internet. Misschien kun je veel meer besteden dan je had gedacht, tegen lagere maandlasten. Dan kun je veel gerichter gaan zoeken, wie weet zelfs in een hogere prijsklasse, wat je kans op een woning ook weer vergroot. Bovendien; als je woningen gaat bezichtigen en je kunt de makelaar vertellen dat je je financiële situatie al helder in beeld hebt, dan weet hij dat je een serieuze kandidaat bent. Als je wilt, kunnen we je in contact brengen met één van de hypotheekadviseurs met wie wij regelmatig samenwerken.

Tip 2: Weet waar je moet zoeken

De meeste starters beginnen hun zoektocht op Funda. Maar niet iedere woning ‘redt’ het tot Funda. Sommige zijn bijvoorbeeld al verkocht nog voordat ze daar geplaatst worden. Wil je niets missen van het nieuwste woningaanbod, dan is het zaak om ook de websites van de makelaars in de regio in de gaten houden, waar de woningen vaak net eerder op geplaatst worden dan op Funda. Ook vind je hier de woningen die binnenkort te koop komen, maar wel al te bezichtigen zijn. Om urenlange zoeken door alle websites te voorkomen, hebben wij een handige oplossing: maak een gratis zoekopdracht aan. Olsthoorn Makelaars kiest er heel bewust voor dat je niet alleen het nieuwste aanbod van ons kantoor in je mailbox krijgt, maar ook dat van alle andere NVM-makelaars in de regio. Zo weet je zeker dat je niets mist! 

Tip 3: Vergroot je kans tijdens de bezichtiging

Lees alle informatie over de woning vooraf goed door, ook de vragenlijst die is ingevuld door de verkopers. Verken ook de omgeving voordat de bezichtiging plaatsvindt, zodat je bijvoorbeeld al weet hoe de zonligging is en hoe het met de parkeergelegenheid is gesteld. Bedenk welke vragen je nog hebt, en stel deze tijdens de bezichtiging aan de makelaar. Zo laat je zien dat je serieuze interesse hebt, en dat je je huiswerk hebt gedaan. Vraag ook wat de gewenste opleverdatum is voor de verkopers, dan weet je of dit aansluit op je persoonlijke situatie. En om te voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan, vraag je ook altijd of er nog bijzonderheden zijn. Ben je enthousiast over de woning? Probeer dan een tweede bezichtiging in te plannen waarbij je iemand meeneemt die bouwkundig onderlegd is, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar.

Tip 4: Zorg voor een sterk bod

Tijdens het bezichtigen voel je waarschijnlijk al of je wilt gaan bieden op de woning of niet. Als dit het geval is, kun je nog wat aanvullende vragen stellen aan de makelaar; zijn er veel bezichtigingen ingepland? Zijn er wellicht al biedingen? En wat verwacht de makelaar er zelf van? 

Omdat dit waarschijnlijk niet je dagelijkse tak van sport is, twijfel je misschien of de vraagprijs hoog of juist laag is. En weet je daardoor niet of het verstandig is om boven of onder deze prijs te bieden. Ook daarom is het verstandig een aankoopmakelaar  in te schakelen. Hij of zij kent de markt en geeft een realistische kijk op de waarde van de woning. Om een indicatie van de woningwaarde te krijgen, kun je ook het adres invullen bij de gratis waardecheck op onze site.

De meeste mensen hebben een voorbehoud van financiering nodig. Bij je bieding geef je aan welk deel van het bedrag je gaat financieren, en voor welk deel je eigen vermogen aanspreekt (bijvoorbeeld overwaarde, hulp van ouders of spaargeld). Hoe lager het voorbehoud van financiering is, hoe groter de kans is dat een verkoper voor jou kiest, omdat het risico dat de verkoop uiteindelijk niet doorgaat dan kleiner is. Om het bod nog meer kracht bij te zetten, kun je een document van de hypotheekadviseur toevoegen, waarin staat dat hij verwacht dat jij het geboden bedrag zonder problemen kunt financieren. Ook dit zorgt ervoor dat je bij een verkoper een streepje voor hebt, en het toont aan dat je goed beslagen ten ijs komt.

Tip 5: Voeg een persoonlijke noot toe

Sommige verkopers gaan voor de hoogste prijs en de beste voorwaarden. Maar aangezien een huis meer is dan alleen een stapel stenen en het voor de verkopers ook een emotioneel component bevat, zijn er ook veel mensen gevoelig voor een persoonlijke noot bij het voorstel. Open dus je laptop en schrijf een verhaal over jezelf. Wie ben je, waar kom je vandaan, wat doe je in het dagelijks leven? En vooral, waarom vind je dit zo’n leuk huis? Wie weet heb je een gitaar zien staan tijdens de bezichtiging en maak je zelf ook muziek; benoem de overeenkomsten en schets een plaatje hoe je straks nieuwe herinneringen gaat creëren in de woning die hen zo dierbaar is. Voeg een foto toe en maak er een mooi geheel van. Dit kan net het verschil maken.

Tot slot: Je staat sterker met een aankoopmakelaar 

Je eerste woning kopen… dat is niet iets waar je je dagelijks mee bezig houdt. En alhoewel je de berichten over de woningmarkt kunt volgen op het nieuws, is het van belang om precies te weten hoe de markt zich ontwikkelt in jouw regio. Onze makelaars hebben jarenlange ervaring en volgen de markt op de voet. Bovendien komen er veel bouwkundige, juridische en financiële aspecten bij kijken waar jij wellicht niet in thuis bent, maar onze makelaars wel. Met een objectieve en deskundige blik kijkt een aankoopmakelaar met je mee en kan je adviseren over een passende strategie. Je aankoopmakelaar is er ook mee te kijken naar wat in jouw situatie het beste past. Is het aan te raden om nu een appartement te kopen waar je de komende 5 jaar alleen of samenwoont, of is het verstandig om te gaan voor een woning waarin je over een aantal jaar ook klaar bent voor gezinsuitbreiding? Door te kijken naar de verwachte waardeontwikkeling van de woning, kan de aankoopmakelaar ook hierin een gedegen advies geven.

Een keer van gedachten wisselen? We staan voor je klaar!